
سامانه نظارت تصویری ابری چیست؟
جهان امروز در حوزههای گوناگون از جمله حملونقل، کشاورزی و … تحت تأثیر فناوریهای نوین قرار دارد تا جایی که عدم توجه به نوآوریهای دنیای هوشمند، بسیاری از بخشهای مختلف جامعه را ناکارآمد خواهد کرد. در همین زمینه یکی از فناوریهای نوین امروزی که بهویژه در کشورهای پیشرفته دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، خدمات فناوری رایانش ابری است. امروزه رایانش ابری به حوزه سیستمهای نظارت تصویری نیز ورود کرده است. بهعنوان مثال در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا سیستمهای نظارت تصویری از حالت سنتی خود وارد دنیای فناوریهای نوین شده و در همین زمینه تصاویر دوربینهای مداربسته در این سیستمها با استفاده از فناوری رایانش ابری، بهصورت امن در فضای ابری اپراتورهای بزرگ ذخیرهسازی میشوند. در حقیقت امروزه مجهز بودن به سیستم پردازش تصویری و ذخیرهسازی ابری، بهعنوان یکی از نوینترین خدمات فناوری رایانش ابری، مهمترین پیشرفت در حوزه سیستمهای نظارت و پایش تصویری شناخته میشود.
در حقیقت ارتقای سامانههای نظارت تصویری از مدل سنتی آن به مدلهای متصل به فضای ذخیرهسازی، نیاز مدیران سازمانها و شرکتها، متولیان مدیریت شهری، صاحبان فروشگاه یا منازل به خرید XVR و سایر تجهیزات اضافی و جانبی را برطرف میسازد. در این حالت با توجه به اینکه تصاویر دوربینهای مداربسته در فضای ابری اپراتور ذخیرهسازی میشود، در صورت وقوع سرقت، هیچ صدمهای متوجه تصاویر ذخیرهسازی نخواهد شد. در صورتی که سیستمهای نظارت تصویری سنتی، در برابر حادثه و سرقت آسیبپذیر هستند و این مشکل تا به امروز خسارات بسیاری را به افراد وارد کرده است. در همین زمینه اما برخی از اپراتورهای پیشرفته دنیا، اقدام به ترکیب خدمات رایانش ابری و اینترنت اشیاء کرده و در نهایت محصولاتی را از ترکیب این دو ارائه کردهاند. یکی از مزیتهای سرویس نظارت تصویری ابری، مجهز شدن آن سامانه به ویدیو آنالیتیک یا سیستم پردازش تصویر است که کمک زیادی به تأمین امنیت سازمانها، فروشگاهها و منازل میکند. در همین زمینه اما افزایش پیچیدگی نظارت تصویری و رصد شبانهروزی نشان میدهد که اهمیت استفاده از سامانههای پردازش تصویری نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است.
خوشبختانه اکنون در برخی از کشورهای پیشرفته جهان و کشور خودمان پیشرفتهای چشمگیری در حوزه خدمات فناوریهای نوین و هوشمندسازی مشاهده میکنیم. این پیشرفت سبب شده است که برای نخستین بار در ایران نیز شاهده سامانه نظارت تصویری ابری باشیم. این موضوع علاوهبر افزایش سطح امنیت در نقاط مختلف، هزینه بسیاری از کسبوکارها را کاهش میدهد.
ذخیرهسازی تصاویر دوربینهای مداربسته در ابر سراسری چه مزیتهایی دارد؟
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، سامانههای نظارت تصویری طی سالیان اخیر پیشرفتهای زیادی داشتهاند اما مهمترین پیشرفت این حوزه طی سال گذشته، اتصال دوربینهای مداربسته به فضای ابری و ذخیرهسازی ویدیوهای ضبط شده به روش بسیار امن است. امکان استفاده از زیرساخت و خدمات رایانش ابری، برای ذخیرهسازی تصاویر دوربینهای مداربسته چند مزیت دارد که از جمله آن میتوان به ذخیرهسازی تصاویر در فضایی بسیار امن و غیرقابل دسترس برای دیگران اشاره کرد. همچنین با استفاده از این سرویس فقط کاربر اصلی بهعنوان مالک مدیر سازمان، میتواند از طریق اینترنت اتاق مانیتورینگ هر زمانی به تصاویر دسترسی داشته باشد. مشاهده ویدیوهای ضبط شده و حتی رصد آنلاین تصاویر دوربینهای مداربسته در سرویسهای پیشرفته نظارت تصویری ابری امکانپذیر شده است.
علاوهبر این، در صورت استفاده سرویس نظارت تصویری ابری، با حذف XVR و سایر تجهیزات فیزیکی، احتمال آسیب دیدن تصاویر ضبط شده در هنگام وقوع سرقت به صفر میرسد. همچنین سامانه نظارت تصویری ابری هزینهها را برای صاحبان کسبوکار و منازل به مراتب کاهش میدهد. در این زمینه توصیه میشود افراد از محصولی یا سامانهای استفاده استفاده کنند که امکان پشتیبانی از اکثریت یا حتی تمامی انواع دوربینهای مداربسته موجود در بازار را داشته باشد؛ در غیر این صورت باید دوربین جدید نیز خریداری شود که به صرفه نیست.
آشنایی با قابلیت پردازش تصویر در سرویس نظارت تصویری ابری
امروزه استفاده از هوش مصنوعی و فناوری اینترنت اشیاء کمک کرده تا بسیاری از سرویسهای تکنولوژیک اخیر، هوشمندسازی شده و عملکردی بهینه داشته باشند. در همین راستا برخی از اپراتورهای مطرح دنیا پیش قدم شدهاند و محصول جدیدی در حوزه نظارت تصویری ارائه کردهاند. استفاده از قابلیتهای مربوط به پردازش تصویری یا ویدیو آنالیتیک نیز یکی از دستاوردهای این حوزه است که در سامانههای نظارت تصویری ابری دیده میشود. اکنون سرویسهای نظارت تصویری ابری در کشورهای پیشرفته دنیا و ایران، مجهز به قابلیت آنالیتیک ویدیویی شدهاند. قابلیت پردازش تصویر به نوعی از تکنولوژی اطلاق میشود که بهصورت خودکار به آنالیز تصاویر میپردازد و حرکات اشیاء و انسان را مشخص میکند. یکی از مهمترین عملکردهای این ویژگی از سرویس نظارت تصویری ابری، تشخیص حرکت افراد و جابجایی وسایل است. در حقیقت زمانی که دوربینهای مداربسته در فروشگاه به ابری سراسری اپراتورها متصل باشد، هرگونه حرکت انسان و اشیاء میتواند توسط دوربین در سامانههای نوین نظارت تصویری تشخیص داده شود. تشخیص چهره به کمک هوش مصنوعی، تشخیص ورود غیرمجاز و ارسال هشدار و قابلیت ضد مه نیز از دیگر ویژگیهایی هستند که در سرویسهای مدرن نظارت تصویری ابری مشاهده میشوند.
جمعبندی
مقایسه سامانههای نظارت تصویری سنتی و سامانه نظارت تصویری ابری، نشان میدهد که سامانههای جدید بهعنوان یکی از دستاوردهای حوزه رایانش ابری، به خوبی توانسته است نقاط ضعف نسخههای قبلی را برطرف سازد. این سرویس همراه با قابلیتهای خدمات اینترنت اشیاء، از ویژگیهای جدید و متمایزی نسبت به محصولات مشابه بهره میبرد که از جمله این ویژگیها میتوان به ویژگی آنالیتیک ویدیویی یا قابلیت پردازش تصویر و تشخیص چهره اشاره کرد.
ذخیرهسازی امن تصاویر دوربینهای مداربسته نیز در سرویسهای نظارت تصویری ابری افزایش یافته تا جایی که قابلیتهایی ویژهای مانند ضد مه بودن و جابجایی افراد و اشیاء نیز به این نوع از سامانهها اضافه شده است. امکان تشخیص شعله و دود نیز در سامانههای جدیدتر فراهم شده است. همچنین اگر سرویس نظارت تصویری ابری بتواند از تمامی انواع دوربینهای مداربسته موجود در بازار پشتیبانی کند، هزینه افراد بسیار کاهش خواهد یافت. در حقیقت استفاده از سرویسهای نظارت تصویری ابری میتواند ضمن افزایش امنیت فروشگاه و منازل، هزینههای مربوط به خرید تجهیزات XVR و سایر موارد این چنینی را کاهش دهد.
اکنون در ایران یکی از اپراتورها موفق شده است سرویس نظارت تصویری ابری را راهاندازی کند و به این ترتیب امکان ذخیرهسازی تصاویر دوربینهای مداربسته را در فضای ابری فراهم سازد. بررسی ویژگیهای این محصول نشان میدهد که اکنون ایران نیز توانسته است پیشرفتهای قابل توجهی را در حوزه رایانش ابری به ثبت برساند. این موضوع محصول ایرانی سامانه نظارت تصویری ابری را قابل رقابت با نمونههای موفق خارجی نشان میدهد.